Официрско вече у Угљевику
јануар 29, 2024
ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СОРВС СРБИЈЕ СА САВЕЗОМ ОФИЦИРА СЛОВЕНИЈЕ
март 24, 2024
Show all

Нова генерација резервних војних старешина

Дана 27.02.2024. године председник СОРВС Србије бригадни генерал у пензији Синиша Кресовић и заменик председника пуковник у пензији др Милојко Николић присуствовали су Свечаности поводом завршетка војностручног оспособљавања за резервне официре генерације „Септембар 2023” и промовисања у чин резервног потпоручника. Свечаност је одржана на Војној академији.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, вршилац дужности помоћника министра за људске ресурсе Синиша Радовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерал Мухарем Фазлић и породице и пријатељи промовисаних резервних потпоручника.

Најуспешнијима у класи – Милошу Кршикапи (9,62), Лазару Младеновићу (9,59) и Миљани Стошић (9,53) државни секретар Миле Јелић уручио је сатове.

У свом говору начелник Војне академије пуковник ванредни проф. др Срђан Благојевић, поред осталог је истакао  да „нема озбиљне савремене војске на свету која нема потребу за људима попут вас. Било да се определите за активну службу у Војсци Србије или будете у њеној резерви, вредно радите на уздизању отаџбине Србије, волите је и чувајте као светињу која обасјава наше животе.“

У име генерације војностручног оспособљавања „Септембар 2023“, обратио се резервни потпоручник Милош Кршикапа који је рекао да данас у строју стоји 79 храбрих, одважних и часних резервних потпоручника који су се заклели на вјерност нашој једној и милој отаџбини и који имају одговорност према нашем народу и обавезу да чувају оно што су нам наши преци оставили у аманет.

„Сви смо ми добровољно ставили себе у службу отаџбини и макар на трен се поистоветили са великанима славне српске историје – са Лазаром, Милошем, Степом, Путником, са својим дичним прецима са Цера, Колубаре, Кајмакчалана.“

Претходног дана председник СОРВС Србије бригадни генерал у пензији Синиша Кресовић је на Војној академији одржао завршни час на коме је упознао новопроизведене резервне потпоручнике са организацијом резервних војних старешина, њеним историјатом, циљевима, организацијом и актуелним активностима.

Посебно је нагласио значајну улогу резервних војних старешина у одбрани земље и упутио младе резервне старешине да се учлане у организације резервних војних старешина у својим срединама и укључе у њихове активности. Изразио је уверење да ће Савез задржати статус организације од посебног значаја за одбрану који је стекао 2019. године и наставити ангажовање у спровођењу заједниче Иницијативе Министарства просвете и Министарства одбране за увођење садржаја из области одбране у школски систем Републике Србије.

На предлог начелника класе слушалаца за војно-стручно оспособљавање за резервне официре, генерација „Септембар 2023“, мајора Жељка Кремића, за постигнут успех током школовања, генерал Кресовић је у име Савеза уручио методолошки приручник „Систем одбране републике Србије“ резервним потпоручницима Мирку Матићу, Богољубу Станковићу, Јелени Станисављевић, Јовани Зонић, Бранку Милојевићу и Константину Стојиљковићу.

По завршетку предавања присутнима се обратио начелник Војне академије пуковник ванредни проф. др Срђан Благојевић, након чега је направљена заједничка фотографија.