Савез потомака ратника Србије 1912-1920 води на Крф
јул 27, 2023
Стигла нова генерација резервних војних старешина
август 25, 2023
Show all

Обилазак ГО РВС Краљево од стране руководства СОРВС и представника Управе за обавезе одбране МО

Председник Савеза организација резервних војних старешина Србије др Милојко Николић и представник Министарства одбране капетан бојног брода Милан Коњиковац обишли су 3. августа 2023. године организацију резервних војних старешина у Краљеву. Ова активност реализована је у складу са Планом активности који операционализује сарадњу Савеза организација резервних војних старешина и Управе за обавезе одбране у области реализације „Иницијативе за увођење садржаја обуке у школски систем Републике Србије“ .

Циљ посете било је информисање припадника краљевачке организације РВС о степену сарадње и начинима за њено побољшање, с тежиштем на изналажењу решења за обимније ангажовање резервних војних старешина у спровођењу наставног процеса из области одбране са ученицима завршних разреда средњих школа на територији Краљева.

Испред Градске организације резервних војних старешина Краљево госте су у просторијама удружења дочекали председник краљевачке организације РВС Милан Вукићевић и заменик председника Вукашин Поповић. Сусрету је присуствовао начелник Регионалног центра МО за локалну самоуправу Краљево мајор Србољуб Миленковић са својим сарадницима.

Тежишно се разговорало о реализацији факултативне наставе из Основа система одбране Републике Србије у завршним разредима средњих школа.

Капетан бојног брода Коњиковац изразио је задовољство што је број часова уз учешће резервних војних старешина у извођењу наставе у прошлог школској години, скоро дупло премашило планирани.

Истакао је да је свеобухватна евалуација наставног процеса у току и да изузетно позитивне реакције директора школа које су се обратиле за помоћ, указују да смо на добром путу. Формулисање одговарајућих образовних и васпитних искустава, биће основа за измене или допуне појединих садржаја, у зависности од изазова, ризика и претњи с којима се Република Србија може суочавати у будућности. Сублимирана искуства о примени „Иницијативе“ биће врло корисна у процесу редефинисања модалитета преношења знања, како би се у потпуности остварили циљеви пројекта. Посебно радује чињеница, истакао је Коњиковац, што је у средњим школама добро прихваћен његов предлог да се на почетку часова о систему одбране Републике Србије интонира државна химна „Боже правде“, чиме се постиже боља идентификација младих с државним симболима и вредностима.

Подсетио је присутне да је, поред сета стручних материјала о предвиђеним темама, Управа за обавезе одбране, као подршка квалитетнијем извођењу наставног процеса, припремила „Приручник за наставнике – Основе система одбране Републике Србије“ и да су снимљена четири наставна филма, по дефинисаним темама.

Исказао је задовољство што је, поред свих изазова и проблема са којима су средње школе биле суочене у протеклој школској години, чак 95% средњих школа на територији Р. Србије реализовало ову факултативну наставу и да су матуранти исказали изузетно интересовање за садржаје који им се презентују.

Председник СОРВСС др Милојко Николић рекао је да резервне старешине изузетно цене подршку и напоре које је Управа за обавезе одбране уложила како би обезбедила све што је потребно за квалитетну реализацију наставе. Извођачи наставе потврдили су да су им приручник и наставни филмови увелико олакшали посао. И Савез је са своје стране уложио напор да да допринос квалитетнијем извођењу наставе. У ту сврху је сопственим снагама припремио „Методолошки приручник за резервне старешине извођаче обуке у завршним разредима средњих школа“.   

Представници организације резервних војних старешина из Краљева информисали су госте о резултатима и проблемима у свакодневном раду и захвалили се на изузетној сарадњи с Министарством одбране и Савезом. Очекују подршку Центра Министарства одбране за локалну самоуправу у интензивнијем извођењу часова из области одбране ради подизања степена реализације „Иницијативе“ у средњим школама на територији Краљева.

По завршетку састанка учесници су посетили манастир Жича.