Годишња скупштина Општинске организације резервних војних старешина Крупањ
децембар 2, 2022
IN MEMORIAM Слободан Богић (1948. –2023) БОРАЦ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА
јануар 25, 2023
Show all

Обилазак организације РВС у Новом Пазару од стране руководства СОРВС и представника Управе за обавезе одбране МО

Дана 07.12.2022. године, у склопу реализације Плана активности „Обучавање грађана за потребе одбране земље“, представник Министарства одбране потпуковник Милан Крсмановић из Одељења за обучавање грађана Управе за обавезе одбране МО и Драган Ћирковић, генерални секретар Савеза организација резервних војних старешина Србије обишли су Општинску организацију РВС Нови Пазар. Током обиласка посетили су Центар МО за локалну самоуправу Нови Пазар и Економско-трговинску школу Нови Пазар.

Са начелником ЦМО потпуковником Сашом Премовићем

У просторијама  Центра МО за локалну самоуправу Нови Пазар одржан је радни састанак са начелником Центра потпуковником Сашом Премовићем и председником ОО РВС Нови Пазар рез. поручником Есадом Арслановићем. Састанку су присуствовали запослени у Центру МО и члан ОО РВС Нови Пазар, мастер менаџер безбедности Андреа Бешевић.

Потпуковник Премовић указао је на велико интересовање средњих школа у Новом Пазару, Сјеници и Тутину за учешће представника ЦМО и РВС у извођењу наставе о основама система одбране Републике Србије у завршним разредима средњих школа. Истакао је да је Есад Арслановић, заједно са Анреом Бешевић, која има намеру да конкурише за Курс резервних официра, већ одржао преко 50 часова у девет новопазарских средњих школа.

Потпуковник Милан Крсмановић информисао је присутне о актуелностима у вези са Иницијативом и активностима МО. Запосленима у ЦМО поделио је приручник „Систем одбране Републике Србије“. Генерални секретар СОРВСС уручио је рез. поручнику Есаду Арслановићу Методички приручник за резервне старешине извођаче наставе у завршним разредима средњих школа.

Са запосленима у ЦМО

Након радног састанка учесници су посетили „Економско-трговинску школу“. На радном састанку у канцеларији помоћнице директора Азре Ахметовић,  размењена су искуства у досадашњој сарадњи на реализацији Иницијативе. Помоћница директора је похвалила одличну сарадњу са ЦМО за локалну самоуправу Нови Пазар и са резервним војним старешанама, након чега је уприличена посета једном одељењу завршног разреда ове школе.

Радни састанак са помоћницом директора Азром Ахметовић

Ученицима се обратио потпуковник Милан Крсмановић који их је упознао са активностима које се предузимају поводом заједничке Иницијативе Министарства одбране и Министарства просвете о увођењу садржаја из области одбране у наставни програм завршних разреда средњих школа, као и о курсевима за резервне официре и школовању на Војној академији. Одговарао је на питања ученика која су се углавном односила на обавезно служење војног рока.

Са матурантима Економско-трговинске школе

Извођач наставе рез. поручник Есад Арслановић  похвалио је дисциплину и заинтересованост матураната за наставу.

Рез. поручник Есад Арслановић на часу

За будућег резервног старешину Андреу Бешевић заједничко учешће у извођењу наставе представља значајно искуство и добру припрему за самостално извођење наставе.

Андреа Бешевић на часу

Сарадња на реализацији Иницијативе ће се наставити и већ је договорен наставак наставе у средњим школама у Новом Пазару и Сјеници.