Седнице Управног одбора, редовне и изборне Скупштине СОРВСС и Свечана академија поводом Дана РВС
септембар 15, 2023
Нова генерација резервних војних старешина
фебруар 27, 2024
Show all

Официрско вече у Угљевику

У организацији Регионалног одбора Организације старешина Републике Српске Бијељине у Угљевику, у Ресторану Малинић, трећи пут 28. јануара одржано је традиционално Официрско вече. Тој активности по позиву учествовале су делегације Савеза организација резервних војних старешина Србије коју је предводио генерални секретар Драган Ћирковић и СУБНОР-а Србије са Анђелком Милићевићем, председник СУБНОР-а Града Ниша и члан Председништва СУБНОР-а Србије, на челу.

Свечаност је отпочела интонирањем химни Републике Српске и Републике Србије. Речи добродошлице окупљеним старешинама, а било их је више од 250, путили су потпредседник Скупштине ОСТА ВРС Михајло Николић и председник Регионалног одбора ОСТА ВРС Синиша Кајмаковић. У порукама су најснажније оне које одражавају повезаност и блискост Републике Српске и Републике Србије. Тамошњи наш народ, Србију види и стално то истиче, као своју мајку. Међу гостима су још били начелник Општине Угљевик (Јовичић), председника СО Лопаре Миленко Ристић, представник Управе Термоелектране Милутин Тасовац, делегације Брчког коју је предводио Марковић, командир Полицијске станице Мићо Јовић, свештеник СПЦ Александар, делегација Босанског Шамца коју је предводио Зорановић, делегација Зворника  предвођена Шаргићем, Добоја са Шљивићем на челу, затим представници породица палих бораца и инвалида.

Наставило се ,,Маршем на Дрину“, чувреног композитора Станислава Биничког, а онда је уследило неколико патриотских песама, међу којима и ,,Тамо далеко“…

Београдски глумци Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић у униформама српских војвода одиграли су мини-представу која је многима измамила сузе. Било је то подсећање на почетак Великог рата вођено кроз дијлог некадашњих главнокомандујућих српском војском.

Обраћајући се скупу Драган Ђирковић, генерални секретар СОРВСС рекао је да су Срби с једне и друге стране Дрине један народ, да су међусобно упућени једни на друге и да је досадашња сарадња плод међусобног стремљења и искуства које је преточено у конкретне активности. Навео је да ће резервне војне старешине Србије и у будуће са истим еланом остваривати везе и сарадњу са својим колегама из Републике Српске. Пренео је и поздраве председника СОРВС генерала у пензији Синише Кресовића и његовог заменика пуковника Милојка Николића.

Представник СУБНОР-а Србије уручио је домаћинима признање ,,Велико хвала“ и говорио о сарадњи која постоји између те две институције.

Песма и игра одвијали су до дубоко у ноћ, а организатори су изјавили да ће поново организовати дружење команданата, командира и бораца Источнобосанскпог корпуса и бригада које су се бориле током последњег рата, ослобашајући територију која припада Републици Српској.

Звонимир Пешић