Oдржана седница Управног одбора СРВС Града Београда
август 30, 2023
Официрско вече у Угљевику
јануар 29, 2024
Show all

Седнице Управног одбора, редовне и изборне Скупштине СОРВСС и Свечана академија поводом Дана РВС

Сурдулица је 13. и 14. септембра била домаћин активностима које су проводили чланови Управног одбора и делегати Скупштине СОРВС Србије.

Прва активност била је седница Управног одбора, на којој се, након усвајања записника са претходне саднице, председник Управног одбора, др Милојко Николић, захвалио члановима на четворогодишњем раду. Тежишна тема била је разрада протокола у вези са припремом Изборне Скупштине СОРВСС.

На редовној седници Скупштине, поред уобичајених тема, разматран је и усвојен Извештај о раду СОРВСС између две Скупштине са тежиштем на реализацији активности у вези са Иницијативом (учешће резервних војних старешина у обуци средњошколске омладине).

Председник је истакао значај овог пројекта иза кога стоје Министарство просвете и Министарство одбране. Пројекат је означио као капитални, како због широког обухвата популације, тако и због васпитне компоненте пројекта, где ангажоване резервне војне старешине (РВС) треба да постављени образовни циљ додатно оплемене вредностима патриотизма и традиције нашег народа. Нагласио је и то да, иако се ради о факултативној настави, изведена је у преко 97% школа, а што се тиче учешћа РВС у овој настави, оно је за сваку похвалу, јер смо у односу на број планираних часова, учествовали са 183 часа. преко тог броја.

Посебно се осврнуо на подмлађивање чланства, за које је рекао да је наш „горући проблем“, уједно и тежишна обавеза, али скопчана са низом фактора на које не можемо да утичемо.

Савез је успео да успостави одличну сарадњу са Ректоратом Универзитета одбране и Војном академијом који су омогућили председнику и генералном секретару да се кроз два наставна часа, обраћају полазницима Курса за резервне официреи предоче значај, односно потребу и бенефит укључивања новопроизвединих младих резервних потпоручника у организације РВС по месту њиховог становања (рада). Ова активност даје видљив и значајан резултат. Такође, учешће РВС у извођењу наставе у средњим школама треба искористити тако што ће се, повезујући са наставом, 5-6 минута одвојити за представљање организације РВС. Преко „Иницијативе“ Министарство одбране је омогућило да оформимо и свој Информациони систем, који је у завршној фази.

Председник је истакао да је Министарству одбране у два наврата упућен наш пројекат: “Обука (кондицирање) РВС који немају ратни распоред у ВС“. Сврха предлога је да РВС, првенствено нераспоређене, буду кондициране по питању нових метода и техника руковођења војним јединицама. Главни садржај обуке био би на основним војним и старешинским вештинама, како би се, када за то буде потреба, што лакше и са мање напора за додатном обуком, укључили у војне јединице. Конкретно, мислимо, пре свега на обнову и стицање знања о вођењу радних карата (симболи и ознаке), процесу доношења одлука, односно исказивање процена и одлука.

Савез је учествовао у изради измена и допуна Правилника о унапређивању, у делу који се односи на РВС“, којима је дата могућност да се РВС могу унапредити у непосредно виши чин „за учињено дело“, па је тако до сада унапређено 42 члана организација РВС.

По питању међународне срадње апострофирана је сарадња са опганизацијама РВС у региону (Р. Српска, Црна Гора, Македонија, Мађарска, Бугарска, а од недавно је успостављена сарадна са организацијом РВС Словеније).

Извештај о материјално-финансијском пословању СОРВСС између две скупштине“; поднео је генерални секретар СОРВСС Драган Ћирковић.

Председник Надзорног одбора Властимир Петровић поднео је Извештај Надзорног одбора о контроли материјално-финансијског пословања, при чему је истакао да су финансијска средства којима је располагао Савез трошена у потпуности у складу са Законом.

Делегати Скупштине су једногласно усвојили наведене извештаје.

У вези са Програмом рада за 2024. годину генерални секретар је изнео да су сви предлози активности сарадње СОРВСС са МО и Војском Србије, које су општинске и градске организације РВС доставиле, обједињени и прослеђени Министарству одбране (Управи за Традицију, стандард и ветеране) на разматрање и одобрењe, након чега ће усвојени План сарадње бити доставвљен општинским и градским организацијама РВС.

На Изборној Скупштини, на основу предлога изборних јединица, гласало се за руководство Савеза у наредном периоду:

За председника СОРВС Србије, уједно и председника Управног одбора, изабран је Синиша Кресовић, бригадни генерал у пензији.

За заменика председника СОРВС Србије изабран је др Милојко Николић, пуковник у пензији;

За чланове Надзорног одбора изабрани су др Ристо Прентовић, рез. кап.I класе из Новог Сада; Властимир Петровић, рез. капетан из Ниша и Милан Вукићевић из Краљева.

За чланове Управног одбора изабрани су:

Жељко Обрадовић, пуковник у пензији; Тања Дуловић, рез. капетан; Зоран Јовановић, рез. мајор; Сефан Поповић, рез. потпоручник; Марко Јеремић, рез. потпуковник; Милоје Васић, рез. потпуковник; Владе Исаиловић, рез. поручник; Добривоје Станимировић, рез. пуковник; Петар Јовановић, рез. поручник; Љубиша Цветковић, потпуковник у пензији. Тринестог члана именује Управни одбор на првој наредној седници.

Након радног дела одржана је Свечана академија поводом Дан РВС на којој је приређен пригодан културно-уметнички програм и уручене награде и признања заслужним појединцима и организацијама.

Други дан боравка планиран је за упознавање са знаменитостима Сурдулице. Делегати су посетили Храм Светог Георгија, Спомен костурницу у којој се чувају кости мученика сурдуличких из Првог светског рата и градски парк где су положили венац на споменик страдалима у НАТО бомбардовању Србије. Делегација резервних старешина била је на пријему у Општини.