Нова генерација резервних војних старешина
фебруар 27, 2024
Show all

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СОРВС СРБИЈЕ СА САВЕЗОМ ОФИЦИРА СЛОВЕНИЈЕ

Делегација  СОРВС Србије у саставу Синиша Кресовић, бригадни генерал у пензији, председник СОРВСС, Драган Ћирковић, пуковник у пензији, генерални секретар, Тања Дуловић, рез. капетан, чланица Управног одбора СОРВСС, Александар Ивовић, председник организације РВС Суботица и Паја Попов, секретар организације РВС Суботица, била је у узвратној посети Савезу официра Словеније (Zveza slovenskih častnikov).

Билатерални сусрет са потписивањем Споразума о међусобној сарадњи реализован је  21. и 22. марта 2024. године у Љубљани.

Првог дана посете, након прихвата и смештаја у хотел, домаћини су повели делегацију у обилазак Љубљане.

Другог дана посете организован је пријем код градоначеника Љубљане Зорана Јанковића у Градској кући, где су председник СОРВС Србије бригадни генерал у пензији Синиша Кресовић и председник Савеза словеначких официра генерал-мајор Добран Божич потписали Споразум о међусобној сарадњи.

Споразум је потписан са циљем успостављања и јачања добрих пријатељских односа и сарадње на војно-стручном, спортском, културном и хуманитарном подручју.

Потписивању Споразума присуствовао је бивши председник Републике Словеније Милан Кучан.

Након обиласка Градске куће, делегацију је примио начелник Генералштаба Словеначке генерал-потпуковник Роберт Главаш у згради Министарства одбране Словеније, где је приређен заједнички ручак.

Поподне је организован излет на Блед.

На разговорима изнети су предлози о могућим облицима будуће сарадње. Словеначка делегација предложила је да преко надлежних органа у МО покушамо да организујемо заједнички концерт признатих словеначких уметника и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“. Делегације су се сагласиле да би ради проширења сарадње на локалном нивоу било добро да локалне организације у побратимским градовима ступе у контакт и да организују сусрете поводом свечаности које организују.

Како је Савез официра Словеније члан сличних међународних организација, радиће на томе да наш Савез укључе у њихове активности кроз позивање на заједничке скупове и предложиће да се учланимо у оне које нам одговарају. Делегација СОРВС Србије упознала је домаћине са својим учешћем у зајеничком пројекту Министарства просвете и Министарства одбране „Иницијатива за увођење садражаја одбране у школски систем Р. Србије“.

Члан наше делегације рез. капетан Тања Дуловић презентовала је пројекат „Полигон ризика“ који се односи на обуку за заштиту и спасавање људи и материјалних добара. Словеначка делегација оценила је презеновано као веома занимљиво и применљиво и корисно за систем одбране, уз молбу да сарађујемо уколико се определе за примену сличних решења у њиховом систему одбране.

Предлози заједничких активности ће бити конкретизовани и потврђени на органима организација.

Делегација је испраћена 23.03. ујутро. Део делегације из Суботице и Зрењанина, у повратку је посетио Организацију РВС Межичке Долине у Велењу.

Обе делегације сагласне су да је сусрет био успешан и да представља добар основ за будућу сарадњу.