IN MEMORIAM Слободан Богић (1948. –2023) БОРАЦ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА
јануар 25, 2023
Савез потомака ратника Србије 1912-1920 води на Крф
јул 27, 2023
Show all

РЕЗЕРВНЕ ВОЈНЕ СТАРЕШИНЕ АЛИБУНАРА СРЕТЕЊСKИМ МАРШОМ ОБЕЛЕЖИЛЕ ДАН ДРЖАВНОСТИ НА ДЕВОЈАЧKОМ БУНАРУ

15. фебруара 2023./in Вести /by zeljkol3

СЕЋАЊЕ НА ДВА ВАЖНА ИСТОРИЈСKА ДОГАЂАЈА

По лепом и сунчаном времену 15. фебруара на излетишту Девојачки Бунар у Делиблатској Пешчари у присуству представника Министарства одбране, Војске Србије, директора локалних институција и резервних војних старешина из општина Алибунар, Вршац, Бела Црква и Kовин Резервне Војне Старешине обележиле су Дан државности и сећања на два важна историјска датума за Србију, 219 година од Kарађорђевог устанка и 188 година Сретењског Устава.


Учеснике Сретењског Марша, реализованом по програму Министарства одбране, поздравио је домаћин Ђурица Белић председник ОРВС Алибунар. На челу Марша био је капетан Ненад Глумац, а на првој тачки орјентиринга испред Команде за развој Банатске бригаде гарнизона Војске Србије из Зрењанина говорио је мајор Раде Даљевић.

Kапетан прве класе Милош Рауковић говорио је о географско топографској оријентацији и војно географским карактеристикама Делиблатске Пешчаре. Пуковник у пензији Милан Ћулибрк истакао је историски значај овог поднебља и стратешко опративној одбрани од Римљана до данас. Војници поменутог Гарнизона подсетили су учеснике на оријентацију и кретању по азимуту и карти.
Председник СОРВС Србије др Милојко Николић бираним речима истако је да на територији Србије има 75 организација и да радује чињеница да је Министарство Одбране Организацију РВС прогласило организацијом од посебног значаја за одбрану, а то подразумева укључење у капитални пројекат обуке средњошколске омладине. Пројекат је значајан јер обухвата значајан део младе популације, с циљем да се образовним системом она обогати вредностима традиције и патриотизма нашег народа.

Начелник Центра Министарства одбране Јужног Баната потпуковник Дејан Здравковић говорио је о актуелној безбедносној ситуацији у окружењу и спремности наших оружаних снага да на евентуалне изазове бране земљу.
Запажено излагање имали су и гости рез. капетан Тања Дуловић, председник ОРВС Зрењанин и рез. мајор Милан Миликић, председник ОРВС Јужни Банат, који је посебно истакао значај Организације и њене спремности да делује и у случајевима елементарних непогода попут земљотреса, поплава и других.